Thursday, 28 June 2012

TERGEMPAR!!!! Guru Interim Tidak dibayar Gaji ?


Guru Interim merupakan guru yang dilantik dari bulan Jan -Mei 2012. Perlantikan Guru Interim digambarkan untuk memberi peluang kepada Graduan ISMP IPTA yang baru konvokesyen sementara menanti Penempatan di buat oleh pihak SPP dan KPM di seluruh Malaysia.
Namun pada masa yang sama, setelah tamat berkhidmat, isu tunggakan gaji guru interim yang majoriti belum mendapat tunggakan gaji April- Mei dan tunggakan 13%. Ada lebih menyedihkan ada yang tidak mendapat gaji dari seawal bulan Februari sehingga Mei 2012 apatah lagi tunggakan 13%. 
Masalah ini bukan melibat sebuah negeri sahaja, tetapi di WP KL, Selangor, Kedah, Perak, Johor, Sarawak, Negeri Sembilan dan ada juga sebahagian di Sabah belum mendapat tunggakan 13%.  Adalah amat menyedihkan jika ada guru interim yang sudah di serap menjadi Guru Tetap DG41 dan berkhidmat di luar wilayah tidak mempunyai sumber kewangan yang kukuh dan bagaimana mereka hendak meneruskan kehidupan yang tinggi khususnya di bandar-bandar dan kawasan pedalaman yang sudah pasti melibatkan kos yg tinggi.
 Sehubungan dengan itu, pihak Gabungan Graduan ISMP Malaysia (GGIM) mengambil tanggungjawab ini untuk mengetengahkan isu ini setelah menerima rintihan dan aduan ini berterusan.  

No comments:

Post a Comment