There was an error in this gadget

Friday, 26 August 2011

Puasa ohh pose ... Letih tau...


Kenapalah nak pose nie.. Letih tau, dahaga, lapo n etc... argghhh fade-up den dengan benda2 ni.. tapi xleh pulo x pose, sebab xdapat duit raye.. Inilah kenangan 18 tahun dahu sewaktu berpuasa.. Terkenang ketika umur 7 tahun berbuka di waktu zohor.. org duk makan bang Maghrib aku bedal dulu.. Waktu tu ayah den kijo kontrak , bancuh simen, ikat batu pasang longkang.. yelah org xpandai, itulah kijo nyer.. berbanding ngan orang kaye kijo kat tempat ekon, namun x pose juga.. Mana yg lebih hino, ayah den yg cari duet terpaksoo berbuka demi bgi anak makan ka orang yang sihat wlafiat x pose makan kat dapur opis minum milo ngan hisap dunhill dua tiga batang..

Buat apo nak pose, orang xnampak den x pose.. Itulah, pose ni hanya diri sendiri jo yg tahu. Kalu solat, kena ade bntuk perbuatan... JEng3x... Namun, kat situ lah letaknye nilai kejujuran korang.. RM 3 ka RM 5...

Cube korang tanye, ustaz2 n ustazah.. kebanyakan kompom diorang kate itu kewajipan kite... Namun, cuba lihat dari sudut lain pula.. Bile eko makan sodap2, eko ingat x orang yang xde wet nak makan nak minum teh tarik.. sekadar cari pili air kat mesjid tadah mulut minum sampai perut kombung..

Korang ade otak x bile korang men internet.. Ke korang duk pesbuk duk men Farm ville, dok tgu org komen. duk luah perasaan macam org gilo dalam pesbukkk.. atau duk tengok orang memantat atau beromen kat internet.. Ialah koleksi budak sekolah, ustazah terlampau lah.. boleh kater semua terlampau termasuklah korang sekali yang terlalu kusyuk dok tengok dorang sampai tangan menggosok batang lepaskan gian...Bulan2 pose pon ade yg melancappp... adussss....

Den nak tanyo, ado ko korang pernah tengok orang2 mati kelaparan, kanak2 Somalia yang kekurangan zat.,. badan macam boleh men gitar tulang rusuk die... tapi perut membuncit ko dopan.. sobab minum air x bersih, kurang vitamin c,a, n etc lah.. Maleh lah den nak kabo pada korang yg x amik taw.. Orang kat sano dok susah nak makan sesuap roti.. kat Malaysia ni orang susah nak mensyukuri nikmat tu.. itulah sebab adonye pose.. nak bagi tau kat korang yg makan sedap2.. Mc D ka KFC ka etc.. ade yg makan sambil tonggak beer  bulan2 ramadhan nie.. Kat sini ramai mati sebab makan, kat Somalia , mati sebab tak makan.. Tahu x korang nikmatnye berbuka  nie..

Kalu korang ni bab makan semua xmo kalah.... pi pasar juadah tangan kosong.. balik pasar juadah beli sampai nak sangkut plastik makanan kat bahu.. kononnye nak menikmati makanan.. Bodoh nye hujah.,. katelah ko tu tamak.. lepas makan duk terlentang, pastu solat maghrib pon lagi 3 minit nak isyak.. itupon kalu yg solat..

Puasa-pose.. memang letih pada permulaan.. namun penghargaan pada yang beriman..

1 comment:

  1. lapar org pose lain dgn lapar org tak pose..:)

    ReplyDelete